Glasba ima na otroke že v izredno zgodnjem obdobju širok spekter pozitivno razvojnih učinkov. Na svojevrsten način jih pomirja, z njo pridobivajo občutek za ritem, ob prepevanju pesmi povezujejo besedilo in melodijo, razvijajo spomin in govor, kar posledično vpliva na splošni kognitivni razvoj.

Zato v našem vrtcu v svoje delo konstantno vpeljujemo novosti, ki pri otrocih povečajo motiviranost ter poglobijo vsesplošni razvoj.

Ena izmed takšnih dejavnosti je ustvarjanje različnih ritmov, melodij in akordov z glasbenimi cevmi – boomwhackers-i. Otroci skozi igro samostojno iščejo široko paleto različnih načinov uporabe glasbenih cevi, ponavljajo ter izvajajo ritmične in melodične vzorce, povezujejo ritem z zlogovanjem besed, pridobivajo občutek za melodijo ter se seznanjajo z osnovnimi glasbenimi pojmi. Predvsem pa ob igrivo obarvanih dejavnostih z njimi doživljajo občutke veselja, sproščenosti in zabave, kar je pri učenju predšolskega otroka, ki temelji na osvajanju novih znanj skozi igro, poglavitnega pomena.

Urška Mastnak, dipl. vzg.

[Galerija ni najdena]