Skoči na glavno vsebino

Ob zavedanju lastne bogate kulture in številnih avtohtonih zanimivosti, ki jih v našem vrtcu pod okriljem iskrive otroške radovednosti odkrivamo ter negujemo z različnimi pedagoškimi pristopi, smo se tudi to leto odločili sodelovati v mednarodnem projektu eTwinning.

Sprva smo vedoželjno spoznavali avtohtone slovenske običaje v okviru decembrskih praznikov in tako raziskovali, kdo so trije dobri možje, ki so nas razveseljevali s svojim prihodom ob zimskih dneh, kako so okraske za jelko naši stari starši nekoč izdelovali sami ter vonj katerih avtohtonih slovenskih jedi se je ob božiču vil po domači kuhinji. Z veliko zanimanja smo prisluhnili otrokom, ki so z veliko vnemo in žarom v očeh pripovedovali o načinih praznovanja ter običajih, ki jih v svojih družinah negujejo še dandanes.

Skupaj s starši smo nato na praznični kreativni delavnici izdelovali voščilnice ter okraske za jelko, katerih zadnjo stran je krasila slovenska zastava. V vzdušju medsebojne povezanosti ter radostne kreativnosti je tako nastalo 75 raznolikih in unikatnih božičnih voščilnic. Prav tako smo se odločili v kratkem dopisu vso pridobljeno znanje o naši bogati kulturi: z avtohtonim receptom prekmurske gibanice, fotografijami našega glavnega mesta Ljubljane, najvišje gore Triglava in edinstvenim lectovim srcem, svoje znanje podeliti še z ostalimi sodelujočimi partnerji. Nato smo na vsako pisemsko ovojnico skrbno prilepili znamko in jih odnesli na pošto.

Le nekaj dni zatem so ob prvih prispelih voščilnicah iz Grčije, Italije, Poljske, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Latvije … naše obraze radostno obarvali nasmehi. Z otroško iskrivo radovednostjo smo s pomočjo informativne knjige Evropejčki spoznavali zanimivosti o državah iz katerih so prispela voščila, ki so se iz dneva v dan vrstila v vse večjem številu. Nato smo jih razstavili v igralnici in se dnevno večkrat vračali k ogledu. Prav tako se je vsakodnevno v vsej svoji raznolikosti prispelih okraskov bohotila naša jelka, ki smo jo v igri iskanja ustreznega imena poimenovali kar Evropa.

Vsi skupaj smo bogatejši za marsikatero bogato izkušnjo, ki nam bo v spominu ostala še dolgo po zaključku novoletnih praznikov. To so izkušnje, ob katerih smo na igriv, otroško iskriv način spoznavali lastno in tujo kulturo in medsebojno povezanost, ki se izraža skozi osnovne človeške vrednote. To so vrednote, ki nas povezujejo ne glede na barvo kože, veroizpoved ali način življenja – šele ko jih sprejmemo in se na osnovi njih tudi kaj naučimo, pridemo do spoznanja, da so naše največje bogastvo.

Urška Mastnak, dipl. vzg.

no images were found

Dostopnost