Skoči na glavno vsebino

Babica in dedek … otrokova zaveznika, otrok – vnuk/inja … njuno ”zdravilo”, ki ju ohranja mladostna in vitalna.

Mesec april prinese s seboj že vrsto let tisti poseben dan, ki ga otrok v vrtcu preživi s starimi starši. Takrat jih s ponosom popelje skozi svoj prostor – vrtec, se pripravlja na nastop s svojimi vrstniki ali pa skupaj z vzgojitelji pripravi športno dopoldne, kjer se skupaj z njimi razgiba in pozabava v skrbi za svoje telo. Seveda je lahko načinov druženja še več, skratka osnovni namen le tega je, da skupaj kvalitetno preživijo dopoldan v vrtcu.

Letošnje srečanje smo si zastavili malce drugače, s tem pa želeli babicam in dedkom približati vrtčevsko dogajanje in raziskovanje, kako se lahko odpravimo novim znanjem naproti, ki jih ponuja naše mesto Celje.

Oddelki Balon, Žoga, Goba in Detelja  smo jih povabili naj se nam pridružijo v enoti Iskrica, slabše vremenske razmere pa nam niso pokvarile vzdušja in sladkega pričakovanja skupnega druženja. Opremljeni z dežniki in nasmehom na obrazu smo se odpravili proti mestu, kamor nas je povabila I. gimnazija Celje, da si na njeni ploščadi ogledamo predstavitev javnih služb (vojske, policije, vojne policije, reševalcev, civilne zaščite, gasilcev …) v sklopu prireditev ob prazniku Mestne občine Celje.

Na poti smo obnavljali znanje, kako se varno vključevati kot pešci v promet, kakšen namen je prepoznavanje prometnih znakov in signalizacije, skratka kako poskrbimo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Na ploščadi smo si od blizu ogledali policijskega konja, katerega smo lahko pobožali, poslušali zanimivo predavanje policista, ki ga ima v oskrbi ter postavljali vprašanja, ki so nas zanimala. Ogledali smo si stojnice z vojaškim orožjem, pokukali in si drznili splezati skozi vojaško terensko vozilo, skočili do gasilskega vozila, pogledali k civilni zaščiti, se pri prometni policiji še dodatno opremili s podarjenimi odsevniki in se nenazadnje posladkali z  dobrotami, ki so nam služile kot  dodatna energija pri shranjevanju novih podatkov v naše bistre glave.

Nekateri otroci so druženje s starimi starši zaključili z vožnjo s CeleBusom, nekateri ob toplem čaju in kosu torte, nekateri z nadaljnjim raziskovanjem skritih kotičkov mestnega jedra ali pa so pomagali pri kuhanju toplega kosila pod budnim očesom babice v toplem domačem okolju. Ostali smo se zadovoljni in opremljeni z novimi znanji odpravili proti vrtcu, kjer smo stare starše razveselili s sadikami jagod, ki jih bodo skupaj posadili in še mnogo let obujali spomine ob zobanju sladkih sadežev ter se spominjali današnjega prijetnega druženja.

Zapisala: Lilijana Stokić, dipl. vzg.

 

Dostopnost