Skoči na glavno vsebino

V našem vrtcu se zavedamo , da je potrebno negovati in razvijati čut za ljudsko izročilo, zato se vsako šolsko leto izoblikuje folklorna skupina v sestavi predšolskih otrok pod mentorstvom izkušene vzgojiteljice Nine Gajšek. Z veseljem in ponosom opazujemo, kako otroci skozi igro, zabavo in smeh razvijajo čut za ljudske plese, pesmi in običaje.

Skupna druženja so dinamična in razigrana, otroci plešejo, pojejo, spoznavajo stare ljudske izštevanke, pesmi, šaljivke in igre, radi posegajo po ljudskih inštrumentih in si razvijajo smisel za ritem. Ob spremljavi harmonike nas popeljejo s plesom v duh preteklega časa. Tudi letos se je našemu povabilu za sodelovanje odzval g. Milan, ki je naše nastopajoče otroke in vzgojiteljici Nino in Tanjo spremljal na harmoniko.

V letošnji odrski postavitvi ”Petelinček” so se otroci prelevili v prikupne postopaške fante-petelinčke, ki se borijo za pozornost zalih deklic, ki pa petelinčke le dražijo in se na njihovo pozornost požvižgajo.

Vzgojiteljici in otroci so nas  razveselili tudi s povabilom na generalko, da so si odrsko postavitev lahko pogledali tudi otroci in vzgojitelji, ki se same prireditve niso mogli udeležiti. Otroška folklorna skupina nam je postregla s plesom, predstavili so nam folklorni kostum oz. kakšna oblačila so nosili nekoč,  naučili so nas ljudski ples in pesmico, mi pa smo ob tem preživeli obilico prijetnih trenutkov v družbi plesalcev in godcev naše folklorne skupine.

V četrtek, 25. 4. 2019 smo se odpravili na nastop ”Pika poka pod goro” v Rogaško Slatino, kar je bila izvrstna dogodivščina za vse udeležence. Dolga vožnja z avtobusom, vznemirjenje ob pričakovanem nastopu, posebna malica, katero so pripravile naše prijazne kuharice, pa je ta dan imela prav poseben okus.

Sprehodili smo se v okolici kulturnega doma, si naredili mini generalko na soncu, ogledali oder in se dogovorili, kako bo potekal celoten nastop. Izrazi na obrazih so izražali pričakovanje, veselje, napetost in rahlo tremo – tremo, ki se ni niti najmanj videla, ko so kasneje bosih in lahkih nog, z žarečim ponosom prišli na oder.

Nastopajoči  so bili deležni gromozanskega aplavza, ki so si ga krepko zaslužili,  spremljevalci pa smo bili izredno ponosni, da smo del takšnega kreativnega kolektiva in svoj vsakdan delimo s takšnimi sončki kot so naši otroci.

Verjamemo, da si bodo tako otroci kot starši to doživetje zapisali globoko v srce in še naprej gojili posebno naklonjenost staremu ljudskemu izročilu.

Zapisala: Lilijana Stokić, dipl. vzg.

Povezavo do uradne spletne strani organizatorja prireditve si lahko ogledate TUKAJ.

Dostopnost