Skoči na glavno vsebino

V okviru dejavnosti, ki so potekale v TEDNU OTROKA, smo otroci in vzgojitelji iz skupine Sinička prejeli povabilo s strani Srednje šole za gostinstvo in turizem.  Povabili so nas »veliki« otroci (dijaki šole), da nas seznanijo in prikažejo kako nastane kruh oz. prikažejo postopek od zrna do končnega izdelka.

Dijaki in profesorji šole so nas povabili najprej v svoje prostore, kjer je prav prijetno dišalo po njihovih kuharskih mojstrovinah. Najprej so nas pospremili do kuhinje, kjer nam je prof. Božnikova s sestavinami, ki smo jih lahko tipali in vonjali pojasnila ter nazorno pokazala, kako naredimo testo za kruh.

Dijaki so nam že predhodno zgnetli testo za hlebčke, katere so lahko otroci nato samostojno gnetli in oblikovali na delovnih površinah. Otroke smo odrasli pri delu spodbujali, jim po potrebi pomagali in skupaj odkrivali kakšno je testo po otipu. Ugotovili smo, da je testo mrzlo a hkrati mehko, lahko in da je podobno plastelinu.

Po določenem času je profesorica otrokom še demonstrirala kako model različnih oblik odtisnemo na kruh in kako na le-tem nastanejo različni vzorci. Odtisnjene hlebčke so otroci nato postavili na pekač, ki je bil pripravljen za peko.

Med tem, ko so se hlebčki pekli smo se odpravili še v učilnico, kjer sta nam dijakinji predstavili kako nastane kruh iz žita. Po končani predstavitvi pa sta nam dijakinji prebrali še knjigo Od kod si, kruhek?, avtorja Tomaža Lapanje. Na koncu smo se seveda še posladkali s sveže pečenimi hlebčki.

Bil je krasen in nekoliko nevsakdanji dopoldan, ki bo ostal otrokom in tudi nam v lepem spominu.

Zapisala: Špela Fajs, dipl. vzg.

Ob zaključku tedna evropske kulturne dediščine 2021 pri katerih so obujali stare slovenske zajtrkovalne navade na GCC in se pri tem povezali tudi z našim vrtcem v sodelovanju s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, je nastala spletna razstava, ki si jo lahko ogledate na povezavi https://www.gcc.si/dekd-in-tkd-2021/.

Dostopnost