V tednu slovenske hrane smo veliko pozornosti, dejavnosti in igre, namenili naši prehrani. Poudarek smo dali predvsem na doma pridelani hrani, tradicionalni prehranjevalni dediščini, zdravemu načinu življenja, pridelavi hrane slovenskega kmeta ter poudarili bistvo lokalne, sezonske hrane ter pomembnost prehranjevalnih navad, kulture in zmanjševanje odpadne hrane.
Letošnji projekt poudarja vseh pet sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka (kruh, maslo, med, mleko in jabolko), zato smo podrobneje spoznali vseh pet sestavin (od pridelave do mize).
V enoti Mehurček smo z otroki spoznavali:
- čebele in delo čebelarja – izdelava panjskih končnic, čebelnjaka, in čebel,
- kruh – »od zrna do kruha« – s pomočjo zunanjega kulturnega društva spoznavali tradicionalno pridelavo kruha, mleli žito, mesili ter pekli vsak svoj kruh,
- mleko in delo kmeta – spoznavali od kod dobimo mleko in maslo ter izdelali svojo kravo ter spoznali delo kmeta živinorejca,
- jabolko in delo sadjarja – posadili čisto svojo jabolko iz pečk, naredili svojo sadno solato.
Preko igre, video vsebin, knjig, priročnikov, fotografij ter ostalih načinov smo otrokom poskušali približati zdrav način prehranjevanja ter pomen kmeta in njegovega dela. Na petek, 15. 11. 2024, ko smo lahko tudi dejansko uživali v sproščenem in posebnem vzdušju ob našem zajtrku ter preizkusili vse dobrote, pa smo si skupaj ogledali še dramsko predstavo, avtorja Antona Kringsa, z naslovom Čmrlj Brundek, ki sta jo pripravila strokovna sodelavca Klementina in Sebastijan, ter nam na hudomušni način približala slikanico. Nato smo skupaj s Čebelo Adelo in Čmrlom Brundkom zapeli pesem Lojzeta Slaka – Čebelar ter uživali ob skupnem druženju celotne enote.
Zapisala: Anja Zupanc, dipl. vzg.