Otroci so po naravi socialna in čuteča bitja, ki dobesedno vpijajo naša ravnanja. Prav zato se še posebno ob praznikih osredotočimo na vrednote, ki naše decembrske dni obarvajo z razumevanjem, radostjo, srčnostjo …  Skozi različne dejavnosti v medsebojnem povezovanju s starši, s strokovnimi delavci, z otroki ostalih enot in tokrat že drugo leto z otroki mnogih Evropskih držav, smo ustvarjali in poglobili prijateljske vezi. Na podlagi le teh je nastala interaktivna razstava s poučno in zabavno vsebino, ki so si jo z veseljem ogledali tako starši kot tudi strokovni delavci in otroci ostalih enot.

Na njej so si lahko ogledali, kako smo s slikovnimi zapisi obnovili dejavnosti v okviru mednarodnega eTwinning projekta – Božične voščilnice širom Evrope: naše izdelovanje papirnatih okraskov s Slovenskimi zastavami, prinašanje voščilnic, ki so jih otroci enote Čira Čara izdelali doma s starši, obiskom pošte, odpošiljanjem ter radostnim odpiranjem prispelih voščilnic, okraskov iz Italije, Francije, Nemčije ter mnogih drugih Evropskih držav. Le te smo skozi zabavne igre s pomočjo državnih simbolov iskali na zemljevidih – z otrokom primernimi ilustriranimi simboli ter tudi na ta način poudarjeno uresničevali kurikularno načelo multikulturalizma.

Otroci so s starši izdelali manjše plakate na katerih so opisali svoja doživljanja ter različne načine praznovanja decembrskih praznikov.

Z zastavami različnih držav smo se, po sistemu NTC učenja, igrali did. igro spomin, si ogledovali in iskali države s sestavljanjem magnetnega zemljevida, razvrščali pisemske ovojnice s znamkami, ki so s svojimi različnimi motivi resnična paša za oči. V knjigah smo iskali in spoznavali zanimivosti držav iz katerih smo prejeli voščilnice.

Med najbolj priljubljenimi simbolnimi igrami je bil Gradič želja. S svojim napisom je vabil: »Napiši svojo željo, odvrzi jo v gradič želja, prav vsaka se izpolni, ki prihaja iz srca.«

Spodbujal je, da smo ozavestili, kaj nas v življenju resnično bogati ter naše želje po veliko nasmejanih dneh, razumevanju s prijatelji, preživetem času s tistimi, ki jih imamo radi, ponesel v pravljično deželo. Naše želje so prihajale iz srca, zato se nam je prav sleherna izpolnila.

Urška Mastnak, dipl.vzg.

no images were found

no images were found

no images were found