Skoči na glavno vsebino

 V mesecu aprilu  smo se v sklopu aktualnega dogajanja ob prazniku naše občine posvetili 170-letnici prihoda prvega vlaka v Celje.

Tematski sklop je bil zastavljen z namenom, da otroci spoznajo ožje družbeno okolje, katerega del so. Dejavnosti v oddelkih so bile zasnovane na raziskovanju in primerjanju kako so ljudje potovali nekoč in kako potujemo danes. Na dnevnih sprehodih smo raziskovali in odkrivali skrite kotičke mestnega življa, spoznavali zgodovino mesta in osebe, ki so mesto pomembno zaznamovale. Obiskali smo železniško postajo, spoznali delo sprevodnika in si ogledali model muzejskega vlaka. Otroci so iskali informacije v knjigah, skupaj s starši doma iskali fotografije različnih tipov vlakov in jih prinašali v vrtec, kjer smo izdelali skupen plakat. Ob AV-posnetkih smo z otroki debatirali in odkrivali razlike med parnimi lokomotivami nekoč in vlaki, ki po železnih tirih vozijo danes. Otroci so parne lokomotive likovno upodabljali, izdelovali makete muzejskih vlakov iz odpadnega  materiala  Svoja doživetja so vnašali v igro, konstruirali lokomotive in vagone s pomočjo lego in lesenih gradnikov, igrali igre vlog …

Skupaj smo poiskali in občudovali jumbo plakat, ki so ga ob prazniku MO Celje  poslikali otroci iz enote Mehurček.

Z vlakom je po svetu potovala tudi Celjanka Alma Karlin, kateri smo posvetili del tematskega sklopa. Pri raziskovanju mesta smo si ogledali njen kip, ki smo ga kasneje podoživljali v ustvarjanju in kiparjenju z glino. Spoznavali smo delo in življenje svetovne popotnice, se s pomočjo računalnika sprehodili po 3D virtualni razstavi o njenem življenju ter ob magnetnem zemljevidu sveta odkrivali tuje dežele, katere je obiskala. Tako kot je Alma preizkušala in nadgrajevala svoje znanje pri odkrivanju tujih dežel, smo z otroki svoje znanje o Sloveniji preverjali preko didaktične igre »Potujemo po Sloveniji«. Zdaj smo bogatejši za nova spoznanja o lastni deželi.

 Vsa znanja in spoznanja, ki smo jih tekom meseca pridobili smo oblikovali in zaključili v okviru projekta Evropska vas.

Zapisala Aleksandara Conradi

no images were found

Dostopnost