Skoči na glavno vsebino

Prehrana in zdravje

Ureja: Organizatorka prehrane in zdravstveno-higienskega režima,Tadeja Pfeifer, sanit. inž.

 

Na področju zdravstveno higienskega področja sodeluje in nadzoruje higienski režim tako zaposlenih kot čistilnega servisa, ki je naš pogodbeni izvajalec. Pripravlja ukrepe v primeru nalezljivih bolezni in drugih nevarnosti za zdravje otrok in zaposlenih. Nudi prvo pomoč v primeru poškodb in organizira zobozdravstveno preventivo v oddelkih starejših otrok.

Za lažje sodelovanje in izvajanje dobre prakse pripravlja različna obvestila za starše in sodeluje na sestankih za starše in strokovne delavce.

Sedež ima v enoti Mehurček. Dosegljiva je na tel. št. 03 42 66 420
 

 

Varovanje zdravja in prehrana

Vsi zaposleni v vrtcu se trudimo ustvarjati pozitivno klimo, v kateri se otroci počutijo varne in sprejete ne glede na individualne potrebe, navade in posebnosti. Ob tem zdravstveno-vzgojno delo vsakodnevno vključujemo v koncept skrbi za psihofizični razvoj otrok.
Večina staršev se zaveda, kako pomembna je vključitev otroka v kolektiv predvsem za socialni razvoj otroka, kljub temu pa se poraja vprašanje o obolevanju otrok v kolektivnem varstvu.

Eden izmed glavnih ciljev za ohranjanje in izboljšanje zdravja ter kakovosti življenja je razviti ustrezne prehrambene navade ob ponujeni pestri, uravnoteženi, varni, varovalni in priporočeni prehrani, v pravilnih časovnih intervalih in ob kulturi jedilne mize. Kombinacije živil v obrokih dajejo prednost sadju in zelenjavi, kakovostnim oglikohidratnim in beljakovinskim živilom (npr. mleku, mlečnim izdelkom, ribam, pustim vrstam mesa …) ter kakovostnim maščobam.
Izbor hrane, ki jo otroci radi uživajo, oblikujejo na podlagi izkušenj, ki jih sprejemajo iz svojega ožjega in širšega okolja. Navajanje otrok na dobre prehranjevalne navade in uvajanje novih, nepoznanih živil zahteva ogromno motiviranosti, iznajdljivosti in potrpljenja s strani odraslih.

Pri prehranskih preobčutljivostih otrok v vrtcu pripravljamo individualne dietne obroke na osnovi zdravniškega potrdila pediatra ali specialista. Dietni obroki so glede na vrsto alergije skrbno načrtovani in izpeljani iz dnevnega jedilnika zdravega otroka, otroku pa morajo dajati čim manjši občutek drugačnosti ali prikrajšanosti v krogu sovrstnikov.

Prehrana

Odločili smo se, da bomo dali prednost polnovredni hrani boljšega okusa in tako tudi na ta način poskrbeli za zdravo prihodnost otrok v našem vrtcu. Jedilniki Vrtca Zarja so sestavljeni po priporočilih stroke, v skladu z veljavno zakonodajo, obroki hrane pa so prilagojeni letnim časom. Za nas je obrok obred brez hitenja v prijetni čustveni klimi. Med obroki samimi dodatne hrane ne ponujamo, za žejo pa je otrokom na voljo voda izpod pipe in nesladkan čaj.

Prehrana.pdf

 

Označevanje alergenov

Na osnovi Uredbe (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta, Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04, 58/04-popr., 43/05, 64/05-popr., 83/05, 115/05, 118/07) Vrtec Zarja informira javnost o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v vrtcu. 

Alergeni v živilih – priprava za sestavo jedilnika.pdf

 

http://vrtec-zarja.splet.arnes.si/files/2017/11/Alergeni-v-jedeh-Vrtca-Zarja-VERIFIKACIJA-3.-11.-2017.pdf

 

 

 

Zdravstveno-higienski režim v vrtcu

ZHR so dobri in varni sanitarno tehnični pogoji z ustreznim vzdrževanjem splošnega zdravstvenega in higienskega režima. Okolje in zdravje otroka sta medsebojno povezana. Vrtec predstavlja otrokovo biološko, fizično in socialno okolje, ki nanj kompleksno vpliva. 

Zdravje in ZHR v vrtcu.pdf

Vzroki obolevanja

Srečanje večjega števila malčkov iz različnih okolij omogoča mešanje različnih mikroorganizmov, kar pa še dodatno popestri posebna značilnost malčkov, da spoznavajo svet okoli sebe s prijemanjem z rokami in okušanjem z usti. Tako mikrobi vstopajo v malčkov organizem, na isti način pa bolan malček širi bolezenske klice na osebe neposredno ali preko predmetov.

 Vzroki pogostejšega obolevanja v kolektivnem varstvu.pdf

Obleka in obutev otrok v vrtcu

Obutev in obleka otroka varujeta pred vremenskimi vplivi. Otrok naj ima oblečenih več plasti oblačil, katera v vrtcu po potrebi slači in ponovno oblači. Obutev naj bo dovolj velika, podplat elastičen in nedrseč, da otroka ne ovira pri hoji. Nogi mora nuditi oporo, material pa je odvisen od namena uporabe. Obuvalo mora biti udobno in varno. V prostorih vrtca so primerni le copati, ki dajejo nogi oporo in ne drsijo (telovadni, športni, za malčke pa naj imajo trd opetnik, segajo čez gleženj, imajo anatomsko oblikovan notranji vložek). Neprimerni so copati “zajčki”, “croksi”, poleti japonke in drugi natikači. 

Obutev in obleka otrok v vrtcu.pdf

Igrače v vrtcu

Odnos do igrače je odnos do otroka! Tako otroka sprejemamo v vsej njegovi specifičnosti in spoznavamo in prepoznamo, kaj ima rad, kaj ga razveseljuje, potolaži. Ob tem ne klasificiramo, katere so ljube in “prepovedane” igrače, strokovno argumentirano lahko govorimo le o oporečnosti igrač in upoštevamo vidik dobre igrače. Z zanimanjem za otrokovo igračo lažje vzpostavimo odnos z otrokom, med otroki

… Igrače v vrtcu.pdf

Umivanje rok

Umivanje rok je najboljša metoda preprečevanja širjenja črevesnih in kapljičnih nalezljivih bolezni. Starše že ob vstopu v vrtec poučimo, da si morajo pred vstopom v igralnico temeljito umiti roke. Navajanje otrok na pozitiven odnos do tekoče vode, sanitarij, umivanja rok in toaletnega materiala lahko dosežemo le s spremljanjem otrok v umivalnico. 

Umivanje rok in zobna higiena.pdf

 

 

Skupaj do zdravja

Preprečevanje zdravju škodljivih razvad

Sodobni čas sovražnik zdravju” je trditev, za katero se vse prepogosto skrivamo. Res je, da delovna okolja od staršev zahtevajo več kot osemurno delo in tako se čas dela razteguje preko vsega dne do poznih večerov in zato starši niso veliko časa s svojimi otroki. A zavedati se moramo, da naj bo čas, ki ga družina preživi skupaj, usmerjen v kvaliteto, ne kvantiteto. 

Preprečevanje zdravju škodljivih razvad.pdf

Bivanje na prostem in varnost igrišč

Otrok svet v najzgodnejšem obdobju zaznava preko gibanja, saj mu slednje omogoča spoznavanje zakonitosti in lastnosti posameznih elementov. Njegov razvoj in dojemanje sveta sta celostna, zato primanjkljaj na enem področju neogibno povzroči tudi primanjkljaje na drugih. Pomanjkanje gibanja se odraža na otrokovem celostnem psihosomatskem statusu (Vir: V. Štemberger, Pomen gibanja za zdravje otrok, junih 2004). 

Bivanje na prostem in varnost igrišč.pdf

Zobna preventiva

Izvajanje zobne higiene v Vrtcu Zarja poteka na osnovi navodil internega priročnika Zobomiška. 

Umivanje rok in zobna higiena.pdf

Otrokom, ki so  vključeni v vrtec je smiselno vsaj enkrat tedensko pregledati lasišče. V primeru pojava uši ali če v vrtcu preberete obvestilo, da so se v skupini, ki jo obiskuje vaš otrok pojavile naglavne uši, lasišče pregledamo vsak dan. Lasišče je potrebno natančno pregledati tudi vsem ostalim družinskim članom in ravno iz tega razloga imate starši ključno vlogo pri preprečevanju ter odpravljanju pojava ušivosti.

Ko smo v posamezni enoti/oddelku vrtca seznanjeni s pojavom uši, pripravimo

obvestilo za starše s podrobnejšimi informacijami. Obvestilo si lahko

pogledate TUKAJ.

KAMPANIJA “ŠIRJENJE DOBRIH NAVAD”

Širimo kampanijo »Nalezimo se dobrih navad«, ki so jo pripravili na Ministrstvu za zdravje, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, katere namen je ozaveščati, da lahko z upoštevanjem pravil stroke (umivanje rok, nošenje maske in vzdrževanje distance ter tudi z uporabo aplikacije #ostanizdrav) pred širjenjem novega koronavirusa zaščitimo sebe in s tem tudi druge.

Upamo, da bodo ta priporočila postala dobre navade vseh nas.
Več o kampaniji na spletni strani:
https://www.gov.si/teme/kampanja-covid-19-nalezimo-se-dobrih-navad/ , ki se sproti posodablja.

Youtube kanal Ministrstva za zdravje:
https://youtu.be/rIQT2nsH9hA in https://youtu.be/0Jme2PfuwWQ

Uradna spletna stran kampanje živi na naslovu www.dobre.navade.si, spremljate pa lahko tudi FB ministrstva za zdravje.

Priporočamo tudi ogled higienskih navodil NIJZ na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19

Higienski ukrepi proti koronavirusu: 
Najbolj preprosti ukrepi so pri preprečevanju virusa zelo učinkoviti, če se jih le dosledno držimo. Pazimo na redno uporabo maske na javnih površinah, poskušamo se ne dotikati obraza, bolj pogosto si umivajmo roke, če pa to ni možno, si jih razkužimo, ohranjamo varno razdaljo, kašljamo in kihamo v rokav ter ostanemo doma, ko se ne počutimo dobro in imamo vročino.

Dostopnost