Skoči na glavno vsebino
Prešernov praznik v Vrtcu Zarja in razmišljanje o tem kaj je kultura?

Prešeren ni cviren, pa vendar Slovencem poezijo je tkal,
kultura ni kura, pa vendar nas po srčni strani življenja fura.
In kdor s srčno radostjo živi, prešerne nasmehe
kot Prešeren poezijo, deli med ljudi.
(Urška Mastnak)

Kultura ni abstraktna. Sestoji iz tebe, mene, nas. Na tem svetu posameznikov ni. So slike, pesmi, ples in tista knjiga vmes. Naj se izraža in ravna skozi nas. Naj naša platna ne bodo prazna in pisala ne abstraktna. Naj ne bodo samo za včasih. Naj bodo vsak dan naš talent in naš genij. S soncem, oblaki in kakšno dežno kapljo vmes. S ptico in oblaki. In rožo, ki zacveti in zadehti, zasije in pokaže, kakšno vrednost dajemo kulturi, ki je v nas. Častimo lepoto besed. In srce iz katerega prihajajo. Naj bo kulturno obnašanje obvezno, kakor je bilo v časih naših babic in dedkov. Skupaj hodimo po tisti poti, ki bo postala okrogla in gladka. Mehka in žlahtna. In da ne izgubimo vse najlepše, kar se je in se bo še zgodilo. Za otroke, vas in nas.                                                                                                              (Barbara Turk)

 

V našem vrtcu vsako leto na poseben način obeležimo slovenski kulturni praznik, Prešernov dan. V iskrivo raziskovalnem duhu spoznavamo Franceta Prešerna ter zanimivosti iz njegovega življenja. Ste vedeli, da so ga otroci, ker jim je delil sladke fige klicali, doktor Fig in da so včasih za pisalo uporabljali perje? V spomin nanj, smo se s figami posladkali tudi mi in odkrili, da je pisanje ter slikanje s peresom in tušem prav zabavno.
Kot pravi umetniki smo slikali njegov portret na različne načine, s pomočjo knjige odkrili njegov rojstni kraj in kje stoji njegov kip.  Njegove pesmi, tiste ki so primerne za naše otroške glavice,  pa so nas popeljale v svet poezije. Posebno mesto vsako leto namenimo naši himni, ki je poleg naše zastave eden izmed poglavitnih simbolov prelepe Slovenije. Čeprav to leto, zaradi preventivnih ukrepov, ni bilo mogoče izvesti našega druženja ob  kulturni prireditvi, smo v vsej situaciji poiskali svetlo nit in se osredotočili na medsebojne odnose. Naša povezanost pa s prijaznostjo, radostjo, sočutjem, srčnimi dejanji preseže trenutno omejitev našega druženja.

Pesem LEPA VIDA, Dr. France Prešeren

 

FIRBCOLOGI – Prešeren 

 

Ogled animacije POVODNI MOŽ – Dr. France Prešeren 

 

Dostopnost