Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

V Vrtcu Zarja je tovrstnemu dogodku namenjen cel teden, ki ga poleg bogatih vsebin, ki jih pripravijo vzgojitelji, obarvamo s pridihom ter poudarkom na slovenski hrani. Poleg medu, zelo pomembne sestavine naše prehrane, Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo še kruh, maslo, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje. Letos smo več pozornosti namenili kruhu. V skladu s tem ciljem je bil izbran tudi  slogan »Kruh za zajtrk – super dan«. 

V tednu, od 13.11. do 17.11., so vzgojitelji v oddelkih pripravili različne dejavnosti, kot so peka domačega kruha, obisk pekarne, likovno ustvarjanje na zbrano temo, didaktični pogovori ob plakatih in ilustracijah, naravoslovni pohodi, predstavitev nastanka medu in slovenske čebele, …

V petek, 17. 11. pa so še posebej namenili dan vzgojnim temam o slovenski hrani in otrokom pričarali čudovit dopoldan v družbi različnih pravljičnih likov ter ob zaključku projekta namenili čas skupnemu prepevanju. Že vrsto let zapored se družimo ob pesmi Čebelar in tudi letos je v vsaki enoti ob glasbeni spremljavi zadonela pesem priznanega glasbenika Lojzeta Slaka. 

Utrinke dogajanj si lahko ogledate v galeriji, prav tako pa smo za vas pripravili video prispevek, ki si ga lahko ogledate TUKAJ. 

Video prispevek – Tradicionalni SLOVENSKI zajtrk

Ravnateljica, Mateja Obrez

 

Dostopnost