Skoči na glavno vsebino

GREGORJEVO, ki ga praznujemo 12. 3. velja za začetek pomladnih dni, ko dan postaja vse daljši. Ob enem je to tudi »slovenski dan zaljubljencev«, ko se ptički ženijo. Po ljudskem izročilu so se dekleta na ta dan ozirala v nebo, saj pravijo, da bo prva ptica, ki jo bo dekle videlo na ta dan, pokazala, kakšen bo njen mož.

Za otroke je bilo Gregorjevo še posebej zanimivo, saj so na ta dan po grmovjih in drevesih iskali pogače, po nekod so otroci tisti dan tudi koledovali – hodili od hiše do hiše. Še vedno pa se je ohranilo, da na dan pred Gregorjevim, v vodo spuščamo »Gregorčke« – ladjice oz. barčice, ki jih izdelamo sami. Na Gregorčku naj bi bila tudi lučka, ki ponazarja daljše dneve in več svetlobe. (»Gregor luč v vodo vrže«).

Z otroki smo tako spoznavali ljudsko izročilo ob omenjenem prazniku ter iz naravnih materialov (palčk, papirja, listja in drugega naravnega materiala) izdelali ladjico, ki smo jo spustili v bližnji potok. Otroci so ob nabiranju materiala, skupnem ustvarjanju, predvsem pa pri spuščanju »Gregorčkov« zelo uživali ter spremljali kako je ladjica potovala po potoku in brzela naprej v širni svet.

Zapisala: Anja Zupanc, dipl. vzg.

Dostopnost