Jedilnik

Jedilnike pripravljata Tadeja Pfeifer, OZHRIP in Eva Matić, vodja kuhinje v sodelovanju s kuhinjskimi delavkami.

12. 11. 2018 Teden nacionalnih jedi

Teden slovenskih narodnih jedi v Vrtcu Zarja 

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo DAN SLOVENSKE HRANE, na ta način pa izkazujemo podporo domačim pridelovalcem ter spodbujamo pripadnost in zavedanje pomena doma pridelane in predelane hrane ter uživanja le-te.

Na ta dan izvedemo tudi PROJEKT TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Po že ustaljenih načelih ga pripravljamo skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za okolje in prostor ter številnimi drugimi partnerji, teden obogatimo z različnimi spremljevalnimi dejavnostmi ter uživamo ter spoznavamo tradicionalne slovenske jedi.

Slovenska kulinarika je zanimivo gastronomsko okolje v Evropi. Slovenski deželi je narava podarila izredno raznolikost, od visokogorja, morja in obale, velike ravnine, krasa in gričevja … Hkrati meji na štiri države z uveljavljenimi narodnimi kuhinjami, od katerih je prejela kar nekaj kulinaričnih dobrot. Starodavna slovenska kuhinja je odvisna od navad posameznih pokrajin,  odvisno za kakšno priložnost je bila jed ponujena (vsakodnevne jedi, poroke in druga slavja, cerkveni prazniki…). Slovenska kuhinja je preprosta in enostavna predvsem zaradi takratne tehnologije kuhanja. Težko je bilo kuhati na ognjiščih, na katerih je plamen lizal posodo in roke. Še na začetku preteklega stoletja gospodinje niso imela kuharskih strojčkov ali hladilnika. Pločevink niso poznali, hrano so konzervirali v masti, zaseki in sladkorju ali pa so jo sušili v dimniku, v suhem zraku ali na pečeh. Tradicionalna slovenska kuhinja je uporabljala skoraj izključno domače pridelke. Uvožena hrana je bila izjema, pomaranč ali limon v glavnem ni poznala, razen v meščanski kuhinji in na obali, kjer so se ustavljali mornarji. Slovenci so uživali vse vrste mesa, a so ga imeli na mizah poredko, predvsem  ob nedeljah in praznikih. Bogati meščani so si obroke z mesom privoščili večkrat. Eden največjih praznikov je bil dan kolin. Zaklali so prašiča in naredili krvavice, pečenice, kranjske klobase, znamenite slovenske želodce.  Največkrat so jedli zelje in kislo repo, fižol, bob, lečo, čičeriko, ponekod tudi kumare in buče, v Istri pa so poznali jajčevce. Kislo zelje je bilo skoraj vsak dan na mizi. Slovenska kuhinja je uporabljala tradicionalne začimbe, kot so majaron, meta, melisa, žajbelj, timijan, šetraj, lovor, tudi uvoženi poper in cimet.

Današnje prehranjevalne navade so se močno spremenile od časov naših prednikov. Prav je, da pri pripravi jedilnika spoštujemo izvirne slovenske jedi, vendar pa kalorične jedi z maščobami živalskega izvora (ocvirki, loj, slanina, zaseka) nadomestimo z modificiranimi recepturami jedi, ki so lažje prebavljive in za današnji življenjski slog bolj »zdrave«. Zmanjšujemo količino jajc in sladkorja, dodajamo maščobe rastlinskega izvora, smetano nadomestimo z jogurtom … Otrokom v vrtcu želimo približati prave vrednote prehranjevalne dediščine in želimo, da stare slovenske jedi ne bi potonile v pozabo. Slovenske narodne jedi so tudi sicer, tekom celega leta, vključene v tedenski jedilnik. Zaskrbljujoče je dejstvo, da družina razen ob koncu tedna skoraj ne sede skupaj k obroku, zato se  v vrtcu trudimo zagotoviti kvalitetno in optimalno ponudbo obrokov v prijetni klimi. Otroke vzpodbujamo k umirjenemu razgovoru, saj je smrtna tišina pri mizi ostanek iz časa, ko smo živeli v patriarhalno naravnani družbi.

Tadeja Pfeifer, organizatorka prehrane in ZHR

 Literatura: Adamlje S., Slovenska kuhinja, 2001; Pokorn D., Zdrava slovenska kuhinja, 2001; Pokorn D., kuhinja z omejitvami, 2005.

 

Na osnovi zakonodaje Evropskega parlamenta in Sveta ter Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil, Vrtec Zarja informira javnost o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v vrtcu. Več si lahko preberete v rubriki “Prehrana in zdravje” oz. tukaj.

Označevanje alergenov v Vrtcu Zarja

Alergeni v jedeh Vrtca Zarja – Verifikacija 3. 11. 2017